Maria Sibylla Merian

Tentoonstelling Maria Sibylla Merian in Suriname
Vanaf 15 december 2017 de tentoonstelling van Maria Sibylla Merian in het Neotropical Butterfly Park te Lelydorp.

Maria Sibylla Merian

Maria Sibylla Merian (1647-1717) deed in de 17e eeuw baanbrekend onderzoek naar de ontwikkeling van insecten. Ze legde de basis voor de entomologie, de insectenkunde, en wordt beschouwd als een van de eerste botanische kunstenaars. De van oorsprong Duitse kunstenares, leerde tekenen en etsen van haar Nederlandse stiefvader Jacob Marrel. Als schilder, tekenaar en onderzoeker wist zij zich in te zetten voor de kunst en wetenschap in een tijd waarin dit voor vrouwen niet erg gebruikelijk was. Zo werd zij gewaardeerd en gerespecteerd als professioneel kunstenares.
Gedreven door haar belangstelling naar de bijzondere flora en fauna waarmee ze in Amsterdam kennis had gemaakt, en als sympathisant van exotische insecten, kwam ze in 1699 naar Suriname. Tijdens deze reis, die ze samen met haar jongste dochter maakte, werkte ze aan haar bekendste boek Metaphorphosis Insectorum Surinamensium. In dit rijk geïllustreerde werk staat de metamorfose van de rups naar vlinder centraal.

De tentoonstelling

Ter gelegenheid van de 300ste sterfdag van Maria Sibylla Merian zet de Nederlandse ambassade in samenwerking met Butterfly Park de Duits-Nederlandse kunstenares in de belangstelling. Ter ere van haar werk wordt op 15 december 2017 de tentoonstelling met haar kleurrijke kunstwerken geopend in het Neotropical Butterfly Park. Vanaf dan zijn de tekeningen, gebaseerd op haar onderzoek naar onder andere rupsen en vlinders, zichtbaar voor publiek. De ‘Schatkamercollectie: werken van Maria Sibylla Merian’ is afkomstig uit de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Haar prachtige tekeningen, grotendeels gemaakt in Suriname, zijn nog steeds bekend en worden nu nog wereldwijd tentoongesteld.
De tentoonstelling is te bekijken in het Neotropical Butterfly Park te Lelydorp, de levendige tekeningen van insecten en vlinders van Maria Sybilla Merian zijn daar ook in werkelijkheid te zien. Het Neotropical Butterfly Park heeft een uitgebreide- levende en niet levende- collectie vlinders en insecten.Vlindertuin

Zodra u onze tropische vlindertuin binnenstapt, waant u zich in een magisch sprookjesbos. De natuurlijke woonomgeving waar de prachtige Surinaamse vlinders vandaan komen, is er zoveel als mogelijk nagebootst en het resultaat is tegelijkertijd rustgevend en betoverend.
Panorama

Dat de Surinaamse natuur adembenemend mooi en ontzettend gevarieerd is, dat wist u waarschijnlijk wel. Maar u zult niet veel plekken tegenkomen waar u de gevarieerde tropische landschappen en de bijbehorende flora en fauna in één ommekeer kunt bewonderen.
Neotropical Butterfly Park © 2024